Na forum jest wiele tematów dotyczących tłumików, jednak są dość stare i wiele z nich ma nieaktywne linki. Ciekawi mnie czy macie - i jeśli tak, to jakie doświadczenia z tłumikiem z systemem Yamaha Silent Brass. Posty, które znalazłam dotyczą starej wersji, która nie była polecana ze względu na spory opór. Czy nowa wersja jest warta swojej ceny? Choć podejrzewam, że cena rozkłada się tak:
ćwierć za tłumik
ćwierć za system
połowa za "markę"

...jednak możliwość cichego grania, bezproblemowego nawet po 22 (lub w towarzystwie współlokatorów) bardzo kusi. Jeśli ktoś miał styczność z nową wersją, to bardzo proszę o wypowiedź na jej temat.
Szukam tłumika do ćwiczeń - im cichszy, tym lepszy, bez znaczenia jest także waga oraz jak najniższe straty jakości dźwięku.
Wyczytałam, że polecane są:
1. Stomvi Practice Mute
2. Denis Wick DW5531
3. Jo Ral, ale nie wiem, który konkretnie.
Poza nimi rozważam:
- tłumik Tom Crown (widziałam porównanie kilku tłumików w filmie jakiegoś gościa na youtube i Tom Crown wydawał się bardzo przyzwoity)
- wyżej wspomniana nowa wersja Silent Brass.
Jeśli ktoś miał styczność z Yamahą albo ma porównanie pozostałych wymienionych i jest w stanie wskazać, który najlepiej sprosta moim wymaganiom, to bardzo proszę o poradę