Cześć! Bardzo proszę, nie zrażajcie się, liczę na chociaż próbę pomocy
Chciałbym razem ze znajomymi, też amatorami muzykami, być w stanie dżemować, ogrywając i improwizując po standardach jazzowych i bluesie. Mam teoretyczne podstawy, grałem kilka lat temu w amatorskim combo jazzowym na gitarze, także orientuję się w rodzajach akordów i skalach. Uczę się gry na trąbce samodzielnie, byłem na jednej lekcji u nauczyciela, żeby skontrolować zadęcie. Ćwiczę głównie długie tony i skale, przechodząc je z góry na dół i odwrotnie. Nie jestem w stanie poświęcić instrumentowi więcej, niż pół godziny dziennie i to przeważnie nie codziennie. Słyszałem, że taka ilość ćwiczeń jest powszechnie niedopuszczalna i najlepiej w takim przypadku w ogóle nie brać się za trąbkę. Na tyle jednak lubię ten instrument, że już dłuższy czas w niego dmucham i nie planuję przestać, jak bardzo by mi nie był odradzany. Jak zoptymalizować ćwiczenia, biorąc pod uwagę tak niewielkie ilości czasu i chęć gry w amatorskim gronie okołojazzowym? Chciałbym wykorzystać czas na ćwiczenia możliwie dobrze, żeby móc improwizować i cieszyć się muzyką ze znajomymi
Widziałem kilka tematów o ćwiczeniu, natomiast nie znalazłem żadnego z tak ograniczonymi możliwościami czasowymi
Serdecznie pozdrawiam! Pałam podziwem do wszystkich trębaczy
Jak ćwiczyć, kiedy nie ma czasu
- Kamil
- Administrator
- Instrument/y: B&S 3137
- Ustnik/i: Marcinkiewicz E17, JK 3C
- Kontakt:
Re: Jak ćwiczyć, kiedy nie ma czasu
Cześć! Pół godziny dziennie? Zazdroszczę możliwości!
Ciesz się graniem i muzyką, tak jak piszesz. Pół godziny to dwa razy więcej, niż 15 minut.
Ewentualnie możesz spróbować skondensować od czasu do czasu 2x 30 minut jednego dnia, żeby następnego dnia nadrobić to, co odstawiłeś "na później". To może pomóc w budowaniu kondycji, w 30 minutach faktycznie jest mało czasu na konkretne granie, bo warm up i cool down zajmą sporą część.
Co do ćwiczeń to wg mnie sprawne poruszanie się po gamach przy kontrolowaniu poprawnego zadęcia/języka da Ci największą radość w najbliższym czasie... Zaawansowane techniki szybkiego języka i rozbudowania skali jak sam zauważyłeś zabiorą więcej czasu, ale w mojej opinii nie są niezbędne do przyjemnego muzykowania na amatorskim poziomie.
Aż się rozmarzyłem na temat regularnego grania... Idę otworzyć futerał!

Ciesz się graniem i muzyką, tak jak piszesz. Pół godziny to dwa razy więcej, niż 15 minut.

Ewentualnie możesz spróbować skondensować od czasu do czasu 2x 30 minut jednego dnia, żeby następnego dnia nadrobić to, co odstawiłeś "na później". To może pomóc w budowaniu kondycji, w 30 minutach faktycznie jest mało czasu na konkretne granie, bo warm up i cool down zajmą sporą część.

Co do ćwiczeń to wg mnie sprawne poruszanie się po gamach przy kontrolowaniu poprawnego zadęcia/języka da Ci największą radość w najbliższym czasie... Zaawansowane techniki szybkiego języka i rozbudowania skali jak sam zauważyłeś zabiorą więcej czasu, ale w mojej opinii nie są niezbędne do przyjemnego muzykowania na amatorskim poziomie.
Aż się rozmarzyłem na temat regularnego grania... Idę otworzyć futerał!

„Life is something like a trumpet. If you don't put anything in, you won't get anything out.”
Doula - Holistyczne Wsparcie Okołoporodowe
Doula - Holistyczne Wsparcie Okołoporodowe
-
- Nowicjusz
- Instrument/y: Amati ATR 300
- Ustnik/i: Amati 7C
Super! Wielkie dzięki za te budujące słowa! Myślę, że o takie właśnie poklepanie po ramieniu mi po części chodziło. Lecę w takim razie z gamami :D
- Waldek Krukowski
- Użytkownik
- Instrument/y: Bach Strad. 37, Stomvi Elite, E-Benge
- Ustnik/i: Bach 1 1/2C Corp., Yamaha 16C4 GP,
Popieram Kamila! Zdecydowanie.lepiej dłużej co drugi dzień niż codziennie na szybko po 30 min.
"...Aby być mistrzem nigdy nie przestawaj być uczniem..."
- andrzej-199017
- Użytkownik
- Instrument/y: Amati ATR606S
- Ustnik/i: Gewa 3C
- Kontakt:
Cześć, jestem amatorem od 19 lat. Ostatnie 2 lata bardzo się zaniedbałem pod względem grania i mojej formy, aczkolwiek przez ostatnie pół roku czuje że wracam, zacząłem regularnie uczęszczać na próby mojej orkiestry. Gram co najmniej raz w tygodniu po około 1,5 h i to w moim przypadku już wystarcza. Radość czerpie z każdego dźwięku, odbudowałem się też mentalnie bo na prawdę rozważałem rozbrat z tym hobby.
Powodzenia;)
Powodzenia;)
www.orkiestra-postomino.weebly.com
www.chomikuj.pl/andrzej-199017
facebook Młodzieżowa Orkiestra Dęta w Postominie
www.chomikuj.pl/andrzej-199017
facebook Młodzieżowa Orkiestra Dęta w Postominie